Има идея да се даде възможност на българските компании да се

...
Има идея да се даде възможност на българските компании да се
Коментари Харесай

Доцент: Влизането в еврозоната отваря широко вратата към глобалните инвеститори

Има идея да се даде опция на българските компании да се търгуват в евро даже преди присъединението на страната ни към еврозоната. Това разгласи пред БНР доц. Маню Моравенов, изпълнителен шеф и член на Съвета на шефовете на Българската фондова борса. По думите му, валутният риск е един от рисковете за вложителите.

" Българският лев, без значение че е вързан към еврото посредством валутния ръб, си носи своя риск и има доста институционални вложители и клирингови интернационалните институции, които не желаят да оперират с лв.. Преминаването към еврото незабавно почиства тези опасности и отваря необятно вратата към всички интернационалните световни вложители, което е от основно значение за българския финансов пазар. "

" От позиция на вложителите 2023-та беше добра година. Повечето тържища по света означиха напредък на показателите си, което значи междинен напредък на всички най-търгувани акции на тържищата. При нас растежът беше близо 27% - страхотна рентабилност приблизително за една година ", разяснява специалистът в предаването " Преди всички ".

" Капиталовите пазари и търговията на фондовите тържища отразяват бъдещите упования – това, което се случва през днешния ден на тържищата, е упованието на вложителите за идващите години ", акцентира той и съпостави обстановката на БФБ с " нов подем ".

Първоначално реакциите на пазарите по отношение на пандемията бяха фрапантни, само че тя отключи доста благоприятни условия, изключително за софтуерни компании, означи в разбора си доцент Моравенов.

В днешно време е доста елементарно да се влага през компютъра и телефона, само че самостоятелните вложители следва да са наясно, че не могат непосредствено да търгуват на същински тържища, а това става през медиатор, посочи шефът на Българската фондова борса. Той предлага самостоятелните вложители да употребяват професионалните услуги на съветник.

" Добре е да се консултирате, с цел да знаете какви опасности поемате. "

2024 година е белязана от очакването да стартира рухването по малко на лихвите на Фед и ЕЦБ, уточни още Маню Моравенов.

Началото на годината е положително. Индексите порастват с дребни темпове към този момент. За разлика от миналата година има и очакване за засилване на интереса към нови компании на борсата, които търсят пари – това се случва и при нас, разясни специалистът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР